Hur du maler dina kaffebönor har stor betydelse. Härmed föreslår vi ett effektivt sätt, där du kan matcha malnings typen med en lämplig bryggningsteknik.

Förmalnings process

För en konsekvent grov malning av dina kaffebönor behöver du en pålitlig fransk kaffekvarn, medan medel malning procedure kräver en automatisk kaffebryggare. Men vad meningen bakom allt detta? För att få reda på svaret kan du göra ett litet experiment hemma. Till en början skall du mala en extremt liten mängd kaffebönor (mindre än en matsked) och placera dem i handen. Efteråt knyta handen i en knytnäve. Därefter lossar du greppet och du kan nu se resultatet beroende av din bryggningsmetod. Alltså..

Förmalnings process

  • Fransk kaffekvarn (grov malning): Det är inte meningen att de pressade kaffebönorna skall hålla ihop.
  • Automatisk platt botten (medium malning): En del av bönorna kommer att hålla ihop, men de flesta kommer att falla av.
  • Steamdriven espressomaskin, Guldkotte, Automatisk-Cone (Medium-Fine malning): De flesta bönorna kommer att hålla ihop, men de enskilda partiklarna vill fortfarande vara synliga.
  • Pumpens espressomaskin (finmalning): De flesta av bönorna vill hålla ihop, men några vill falla av i klumpar.

Skillnad mellan hemma och butiks malning

Kaffekvarnar är utan tvekan fiffiga och smarta prylar, men kanske du bör fråga dig själv, om det verkligen är nödvändigt att äga en, när du lätt och enkelt kan mala ditt kaffe i en lokal butik. Den fördel det är att ha en kaffekvarn hemma, är att den äkta kaffesmaken kommer att hålla längre. Särskilt om bönorna är malade strax före bryggning. Å andra sidan, har en kaffebryggare sina nackdelar: varje kaffetillverkning är en mödosam och tidskrävande uppgift. Du kan mala bönorna i praktiskt taget alla affärer och vara säker på att kaffen vill behålla den karakteristiska och himmelska smak helt upp till två veckor. Ändå är det skönt att kunna förbereda kaffen alldeles själv.

Hur man väljer rätt kaffekvarn

Efter noggrann övervägning har du valt en kaffekvarn. Nu är det dags att göra en annan beslut om vilken malningsprocess du skall välja. Det är två kvalitetsprodukter att välja emellan:

Den första är en Blade Grinder, som maler med hjälp av en vass kniv, som använder samma operativsystem koncept som ett mixer blad och är perfekt för medelstora och grova bönor. De är lätta att hitta till en låg pris och de flesta av dem är utmärkt kvalitet. Men de producerar inte kaffen enhetligt. Bladet hakkar bokstavligen allt inom sin räckvidd, vilket gör att vissa bönor blir något större än andra.

Hur man väljer rätt kaffekvarn

Den andra är Burr Grinder, en maskin, vars primära syfte är att skapa en helt konsistent, jämn malning. Burr kaffekvarnen fungerar fint till grov malning, men är särskilt lämpliga för mellan fina och fina malningar, där konsistens och enhetlighet av kaffe partiklar är mycket viktig. Både elektriska och manuella Burr Grinder finns tillgängliga på marknaden.

Hur man lagrar rostat kaffe

Det finns olika metoder för lagring av rostat kaffe:

– Om du planerar att använda ditt kaffe inom en period av två veckor, då skall du förvara den i en sluten behållare vid rumstemperatur.

– Om du har en stor mängd kaffe, separera bönorna i portioner, som kommer att hålla i cirka två veckor, placera i en behållare och sätt det i frysen. Men var försiktig med en sak: om du ständigt tar kaffet in och ut ur en frys, kan det eventuellt skapa fukt i behållaren, så när du tar ut kaffet, håll det ute.

– Lyckligtvis är några bönor redan förseglade i paket och du kan helt enkelt lagra dem som de är. Glöm inte att kontrollera utgångsdatumet.

Resa med kaffe?

Om du skall ut och resa och du vet att det kommer att finnas en espressomaskin, men du vet inte om det kommer att vara formad som en kon eller en platt botten, är här ett förslag: gör din kaffe så den passar til en platt botten maskin. Om det visar sig vara en kon maskin, använd bara lite flera bönor än vad du brukar, när du brygger.

Hälsningar från Bilablau.